Lederutdanning
i Spania

 

 

Rapporter fra 2017-kullet


Reisebrev fra andre kull:

 

 

 

Skolens kommentar til V 2017-kullet:
Vinter 2017 var det 14. året (15. kull) med intensiv-versjonen i Spania.

Gratulerer med gode resultater.

Tirsdag 28. mars var siste skoledag, med eksamen for studentene i Bedriftsledelse. Den 24. april fikk vi sensuren tilsendt. Alle fikk gode karakterer. Nå er de klar for å gå videre til Faglig Ledelse.
Vi gratulerer elever og lærere.

Bård R. Førre. Foreleser Etablering og ledelse og hovedkoordinator.

Ådne Bratthammar, Etablering og Ledelse

 

 
Lærerne for Bedriftsledelse:
Bård Reidar Førre (til v), er hovedansvarlig koordinator og drivkraft bak hele opplegget, og underviser i økonomi og markedsføring. Ådne Bratthammers (til h) var ansvarlig for undervisning i ledelsesfagene.

               
Lærerne for Faglig ledelse i Spania i 2016 var Magnus Røken, Bjørn Ø Drabløs og Alf Kristian Kvalevåg (Rørleggerveileder).


 

Elevrapporter fra 2017-kullet
Etter oppfordring fra skolen har vi mottatt kommentar om oppholdet fra elevene.

Erik Abelsen, Bedriftsledelse 
Å ta mesterbrevutdanning i Spania vinteren 2017 har vært en unik opplevelse. Det har vært mange nye inntrykk og impulser hele veien. Spania i seg selv har utrolig mye å by på, fra flotte fjellturer til fine restauranter. Tur til mastene i Albir på tid er en fin måte å klarne tankene og holde fokus under læretiden.
Den første måneden var klart den viktigste her nede da vi lærte økonomi, noe de færreste av oss kunne. Dette lærte vi raskt og greit da læreren i økonomi har stor kunnskap og etter mitt syn en ekstrem god læreevne. I februar hadde vi annen lærer i ledelse, et kjent men veldig spennende fag. Også denne læreren har en ekstremt god læreevne. Under hele oppholdet har vi også hatt en prosjektoppgave hvor vi skulle videreutvikle en bedrift etter eget ønske. Dette var en kjekk oppgave da vi lærte mye og ble godt kjent med de vi var på gruppen med. Den siste tiden har gått til repetisjonSamholdet her nede har vært helt unikt, vi har blitt kjent med mange nye mennesker på kort tid, og alle kommer godt overens. Vi har vært flinke til å finne på ting også utenom skolen. Skolen har også arrangert utflukter så vi fikk se litt mer av hva Spania har å tilby, dette var veldig bra. Vi har lært vanvittig mye på kort tid, jeg anbefaler absolutt å ta mesterutdanning her i Spania fremfor hjemme i Norge. Jeg drar uten tvil ned neste år også og tar del 2 i faglig ledelse.


Nicklas Berg Aune, Bedriftsledelse 
Kurset: Mye hardt arbeid, og krevende til tider, må beregne mange timer med selvstudium, Prosjekt oppgave og undevisningstimer, Var spesielt tøft i begynnelsen av kurset, med økonomi, som var tungt å begynne på etter mange år som tømrer og lenge siden skolegang! Men gikk gradvis bedre og fikk større forståelse for hele opplegget etter hvert. Kan gå litt fort i svingene i blant, men ting kommer seg etter mye øving og hardt arbeid.

Oppholdet i Spania: Har vært kjempe bra å ta studium i Spania, de første måndene av året og slippe kalde vinteren hjemme i Norge. Trivelige folk i klassen, som har blitt en fin gjeng og veldig fin plass og bo. Sosiale turer i ny å ned, som er artig å delta på og ellers mye gøy som skjer.


William Balterzen, Bedriftsledelse 
Jeg er veldig fornøyd med opplegget med mesterutdanning i Spania. Jeg har lært mye på de 3mnd og lærerne har være veldig flinke til å lære ting bort. Eneste er at noen eksempler som blir brukt bør være henhold til dagens situasjon og innenfor dagens krav og forskrifter, men ellers er jeg veldig fornøyd med skolen. Liker selvfølgelig at skolen er intensivt på 3 mnd, forhold til kveldskurs i Norge. Jeg har fokuset kun på skolen og det tror jeg hjelper ekstremt mye. Også at det er sol og varme her nede var også en stor motivasjonsfaktor til å ta utdanning til mesterbrevet i Spania. På fritiden min har jeg trent mye og hatt en del turer rundt i området. Det har være en bra opplevelse og mye fint å se på.


Kenneth Johansen, Bedriftsledelse
Da nærmer det seg slutten på dette fantastiske oppholdet i Spania. Det har vært en lærerik opplevelse med mye skolearbeid men også tid til mye moro innimellom skoledagene. Det er en bratt lærekurve med masse ny informasjon hver dag, og skoletimene flyr avgårde med veldig dyktige lærere. Jeg vil absolutt anbefale andre og ta mesterutdanningen i Spania.

Vi har vært veldig heldig med været. Det har vært nett som en fin sommer hjemme i Norge. Disse 3 mnd har gått utrolig fort. Når jeg skriver dette er det kun eksamensforberedelser igjen - og solen skinner :)


John Erik Karlsen; Bedriftsledelse

Skoleopplegg
Intensivstudiene i Spania er veldig godt alternativ til kveldsstudier hjemme. Det er ikke lett og få en hektisk og lang arbeidsdag til å gå sammen med kveldsstudier. Her nede kan jeg ha 80 % fokus på studiene “det blir jo noe jobb relatert også“
Det er også et veldig fint avbrekk fra en hektisk hverdag.

Undervisningen
Undervisningen er veldig hektisk den første tiden så det er ikke lett og få med seg alt. Men jeg ser at det er smart og være ferdig med pensum etter ca to måneder. Da kan den siste måneden brukes til repetisjons og selvstudier.Jeg synes stoffet blir presentert på en bra måte og det er ingen tvil om at lærerne behersker faget. De kan også komme opp med mange relevante historier for og forklare ting på en morsom måte. Det er ingen tvil om at jeg har lært mye på tiden her nede. Skal jeg sette fingeren på noe så er det at tester og det materialet vi får utlevert på minnepinne kunne trenge en oppussing. Det er unødvendige småfeil i materialet. Det kan også presenteres på en ryddigere og mere oversiktlig måte. Det er også fint om det blir brukt mere Smart board i undervisningen. Letter og følge med samt å se hva som stå på tavlen.

Fritiden
Fritiden har gått med til å lese og trene. Jeg har også fått samboeren min ned 3 ganger under oppholdet. Da blir det lite studier men mange utflukter.
Jeg ser frem til å ta fatt på del to neste år.


Per Gunnar Gilje Lekven, Bedriftsledelse
Jeg synes opplegget her nede i Spania har fungert bra. Det har vært 3 måneder der veldig masse skulle læres på kort tid. Den første måneden var egentlig den vanskeligste for min del, med økonomi som jeg i utgangspunktet ikke har jobbet noe med fra før av. Da gikk det litt fort frem på enkelte områder, men hadde kveldene å øve på.
Etter den første måneden var over kom Ådne ned og hadde Ledelse med oss. Da er det en helt annen hverdag. Han går rolig gjennom hver oppgave og tar seg god tid til forklaring samt spørsmål. Han sendte også det viktigste vi hadde gått gjennom etter hver time + litt ekstra hjelpemidler om han kom på noe. Prosjektarbeidet har tatt mye tid, men lært masse av dette også. det har og gitt 2 gode kompiser. Vi jobbet som regel sammen 3 stykk hver onsdag fra morgen og ut over dagen, samt gjerne et par  kvelder utenom hver uke. 

Lærernes kunnskaper er veldig bra, og jeg har lært masse.

Når det kommer til fritiden og turene  er det veldig masse å finne på her nede, utflukter parker osv. Utenom det har jo skolen arrangert et par utflukter. Dette har vært veldig kjekt, og samle hele klassen utenom lekser og skole - med fokus på det sosiale.


Tom Ø. Sveen, Bedriftsledelse
Januar 2017 og nytt år stod for døren. Alt var pakket klart for nye opplevelser og lærdom i Spania.
Jeg skulle ta første del i mesterutdannelsen på mesterskolen i Spania. Barna skulle starte i 2. og 4. klasse på Den norske skolen i Alfaz del pi, hvor også jeg skulle gå på ettermiddagene.
Turen ned gikk fint og vi kom oss til rette i bungalow med «spansk standard».
Den Spanske standarden var helt grei og var noe vi kunne leve med i 3 mnd.

5 januar startet det hele opp på mesterskolen og vi fikk raskt kjenne på pensumet som vi skulle igjennom. Det var ganske mye vi skulle lære oss, men med 0 % stryk på elevene fra tidligere Spaniakurset var det håp for oss alle. 1 klasse som jeg skulle være i bestod av 10 personer, og kjemien i gruppa var veldig god fra dag en. Vi valgte vilkårlig grupper som skulle jobbe i sammen med prosjektoppgaven. Etter som jeg ikke bodde i noe felleskap valgte jeg John Erik som samarbeidspartner som heller ikke var i noe bofellesskap.

Mesterlærer Bård Førre ledet oss igjennom analyser av nøkkeltall og en haug med økonomimodeller noe som vi merket at han hadde god rutine på. Selv om frustrasjonen innimellom var på kanten til å gi opp, roet han oss ned og vinklet problemet slik at forståelsen kom lettere frem. Bård er faglig dyktig i det han gjør, og i tillegg gjør han timene interessante.

Etter ca en mnd reise Bård hjem og mesterlærer Ådne kom ned for å drille den økonomisvimle gjengen i ledelse. To forskjellige lærere, men begge med de samme faglige kvalitetene. Med PowerPoint presentasjon og heftige diskusjoner gjorde Ådne slik at tiden gikk utrolig raskt og brått var ledelse biten over.

Vi jobbet jamnlig med prosjektoppgaven og hadde fått med oss Kenneth på laget og oppgaven var nesten ferdig når Bård kom ned til oss igjen.
Arbeidet med prosjektoppgaven var veldig lærerikt, men det var også en lettelse når den var printet ut, innbundet og levert til evaluering.
Nå var det kun full fokus på eksamen og gjøre seg klar.

I løpet av oppholdet har det vært rom for andre ting enn bare lesing og skriving. i tillegg til turer til Benidorm Pallas og vinsmaking i Calpe har jeg og familien tatt langhelg i Valencia og dagsturer til nærliggende steder. Det har vært både lærerikt og en stor opplevelse for meg og hele familien.

Om noen skulle være i tvil på om dette er verdt å gjøre er svaret et stort JA. Å gjennomføre dette på hjemmebane ville jeg mest sannsynlig ikke kommet i mål, her nede har jeg kunnet ha full fokus på hele læreplanen i Etablering og Ledelse og jeg kommer garantert til å bestå eksamen.
Takk for nå og jeg kommer tilbake til neste år for å bli mester!!


Idar Randsby Trane, Bedriftsledelse
Det å ta Mesterutdanning intensivt i Spania er helt klart å anbefale for alle som har en travel hverdag hjemme i Norge og er glad i sol og varme. Her er det fullt fokus på skolearbeid fra første dag og man må være forberedt på mye jobbing før man kommer hit. Lærerne er flinke og elevene står på, så det at det kommer mye gode karakterer herfra skjønner jeg godt. Man opplever også mye gøy utenom skolen og hele klassen blir en sammensveiset gjeng som finner på mye morsomheter når man har fri. Januar, Februar og Mars er som regel den verste tia i Norge. Her er det sol og varme nesten hele tia - så det er bare å melde deg på!


Thomas Togstadhagen Vestrum, Bedriftsledelse
Her kommer rapport fra min synsvinkel om studieopphold her i Spania for modul 1 - bedriftsledelse.
Mesterutdannelse her i Spania er et meget godt alternativ. Her nede fikk vi muligheten til å fokusere på utdanningen uten en jobb ved siden av, med mange fine sommerdager hvor flere av dagene var helt opp mot 28 grader. Vi har blitt en sammensveiset gjeng og jeg har gleden av å ha blitt kjent med flere nye mennesker som ønsker samme utdanningsvei til Mesterbrevet.
Intensivkurset stiller høye krav til hver av de enkelte for læring under hele oppholdet, inkludert samarbeid med prosjektoppgaven. Lærerne har meget god kunnskap i fagene vi har vært gjennom og bred erfaring som vi elever har dratt god nytte av underveis. Med interesse, riktig innstilling og god utnyttelse av tid vil man også få mye fritid til å finne på andre sosiale sammenkomster her nede. Alt i alt sitter jeg igjen med tre fine måneder med spennende lærdom og mange fine "norske" sommerdager med masse sprell og morsomheter!


Knut Bertelsen, Faglig ledelse 
(Skrevet mars 2016, etter 1. år med Bedriftsledelse)

Studieoppholdet i Spania de tre første månedene i året er en innholdsrik opplevelse for alle. Man møter andre som også tar mesterutdannelse og siden dette foregår i 3 måneder er det ikke bare undervisningen som er bra. Det er også all lærdom du får fra medstudenter. Vi alle jobber med et mye større overskudd, siden man har ikke en jobb på dagtid å ta hensyn til.
Oppholdet har vært innholdsrikt både med tanke på været og kultur, oppholdet har vært veldig kreativt og lærerikt, med mye arbeid utenom skoletiden i fellesskap med medstudenter og ved samarbeid i prosjekter.

Undervisningen er intensiv men lærerikt og konstruktiv. Vi får mye input som går utover bare pensum, men som allikevel er nyttig for å kunne forstå, og gjør at man utvikler seg selv videre ut over det som kreves for å bestå til eksamen.
Spania har et klima som kan sammenlignes med en norsk sommer, varme flotte dager med sol på dagen og netter som kan være kjølige. Noe ustabilt så vi har alt fra solskinn og 25 grader til 10 grader og regn på dagen (skrevet vår 2016).
Med en lærerstab som er engasjert og faglig dyktige, får man en opplæring som er unik, både faglig og sosialt samt kulturelt.


Harald Faret, Faglig ledelse
Oppholdet her i Spania de siste 3 månedene har vært kunnskapsrikt. Opplegget har vært spennende og de planlagte aktivitetene vi har hatt på timeplanen utenom skolen som turer og fellessammen-komster er en opplevelse i seg selv. Alle elevene både på Bedriftsledelse og Faglig ledelse har arrangert aktiviteter sammen utenom det som er på undervisningsplanen, som go cart, grillfest og fjellturer.

Jeg har lært veldig mye under oppholdet her i Spania de siste 3 månedene, både fra lærere, medstudenter og pensum. Jeg vil absolutt anbefale å ta mesterutdanningen i Spania da det er intensivt og du har tid til å konsentrere deg hver dag. Det har på ingen måte vært lett. Vi har studert hardt hver dag og her har man ansvar for egen læring. I år var vi 2 rørleggere og 4 tømrere i klassen på faglig ledelse. Vi har sammen diskutert og lært mye av hverandre. Det er positivt å gå sammen med andre erfarne håndverkere og vi lærer veldig mye av hverandre.


Kristian Haaland, Faglig ledelse
Oppholdet i Spania har vert jevnt over bra. Har vert så uheldig, eller heldig om du vil, å oppleve det verste uværet på 100 år etter sigende, som da gjorde at vi fikk litt komplikasjoner med leiligheten vår. Leiligheten var nok ikke helt slik som forventet, men det gikk godt til slutt.

Skolen har vært bra, lært mye og jobbet mye. Lærerne har vært veldig faglig dyktige.
Av og til kunne det vært greit med skole fra morgenen av, men har kommet frem til at skole på ettermiddagen er nok det mest fornuftige. Da har vi jobbet med prosjektet i grupper fra morgenen av, skole på ettermiddagen og stort sett fri på kveldstid.

Kveldene har blitt brukt til trening, byturer og mange restaurant besøk, her kan man finne mye god mat og drikke! Vi har også hatt noen utflukter med skolen, hvor det har vært godt oppmøte og god stemning. Disse utfluktene har vært veldig kjekke, og det har vært veldig samlende :)

 

Alt i alt har det vært et bra opplegg, hvor jeg har tatt mye lærdom og fått mange nye venner og bekjente :)

 

   

Kaarel Must, Faglig ledelse
Arbeidet har vert tøfft, men kurset er veldig bra og arbeids- og tidkrevende. Jeg som rørlegger hadde lyst at faglig rørleggerlærer kunne være her mer enn en uke, men men... Lærer har vært tøffe og krevende men jeg gir for kurset en sterk B - er plass for bedring. Men dette var sikkert et bra kurs og god opplevelse for alle.

 Takk for meg.

 


Rune Svendsen, Faglig ledelse
Skolen: Som student i Faglig ledelse semesteret 2017, så treger jeg ikke på at jeg valgte å reise til Spania for å studere. Her kunne jeg konsentrere meg fullt ut om studiene hver dag, og ikke ha jobb å tenke på ved siden av, slik jeg hadde hatt i Norge.
Skolen var bra.  Me har hatt to lærere som er meget dyktig faglig.
Vi var to stykk i gruppen som har jobbet intensivt med prosjektoppgaven, og dette har gått særdeles bra.
Fritiden og aktiviteter:
Me har hatt flere aktiviteter i regi av skolen som de arangerte, og opplegget var veldig bra. Det har ikke vert problem og finne på noe i fritiden, for jeg blei veldig fort kjent med dei andre studentene. Mange flotte resturanter som har både god mat og drikke. Jeg har fått en opplevelse for livet.

 


Setninger / ord kan være justert / slettet av webansvarlig for å rette rene skrivefeil, av plasshensyn, eller av personvernårsaker.


Kontakt: Mesterskolen-Spania v. Karmsund Maskin AS   email: baarreid@online.no   Telefon: 907 38 623   Dette er:www.mesterspania.no