Lederutdanning
i Spania

 

 
 
 

Rapporter fra 2015-kullet

 


Reisebrev fra andre kull:

 

 

Skolens kommentar til V 2015-kullet:
Vinter 2015 var det 12. året (13. kull) vi arrangerte intensiv-versjonen i Spania. Spesielt i år var at vår mangeårige hovedlærer for Faglig ledelse, Gunnar T Isdahl, døde ved årsskiftet etter en tids sykdom. Han signalisert allerede tidlig på høsten at han måtte trekke seg, og to andre rutinerte faglig ledelseslærere, Magnus Røken og Bjørn Ø. Drabløs, tok ansvar for Isdahls tidligere ansvarsområde. Alf Kristian Kvalevåg tok seg som vanlig av den fagspesifikke delen av rørleggernes pensum.

Lærerne rapporterte snart tilbake at elevgruppen jobbet svært godt, og hadde stor tro på at de ville få gode resultater.

Kullet ble avsluttet torsdag 26. mars, med eksamen for Etablering og ledelse. Tidligere samme uke leverte Faglig ledelse sine omfattende prosjektoppgaver. Torsdag kveld avsluttet elever, lærere og gjester med festmiddag, slik tradisjonen er for mesterutdanningskullene i Spania.

Faglig ledelseselevene tar sin eksamen i Norge i mai, ved sin nærmeste Folkeuniversitetsavdeling, eller i Haugesund. Studentene fikk invitasjon til eksamensforberedende samling i Haugesund to siste dager før eksamen.

Kullet hadde mange gode deltakere med "guts" og innsatsvilje, og tilbakemeldingene tyder på at de fant seg godt til rette med måten Spaniaskolen er lagt opp på.

Gratulerer med 100% Bestått
Etablering og Ledelseselevene i 2015-kullet fikk ikke bare bestått. De fikk tidenes beste karaktersnitt for våre kull. En av elevene fikk toppkarakteren A, mens de øvrige fikk karakteren B. Dermed er alle klar til å gå videre til Faglig Ledelse.
Vi gratulerer elever og lærere.


Faglig ledelseselevene fra 2015-kullet avlegger sin eksamen hjemme i Norge i slutten av mai.

Bård R. Førre. Foreleser Etablering og ledelse og hovedkoordinator.Ådne Bratthammar, Etablering og Ledelse

 

 

 

 

 

Lærere for Etablering og ledelse: Fra venstre Bård Reidar Førre og Ådne Brathammer. Bård Reidar Førre er hovedansvarlig koordinator og drivkraft bak hele opplegget.

         
Lærerne for Faglig ledelse i Spania i 2015 var Magnus Røken, Bjørn Ø Drabløs og Alf Kristian Kvalevåg.


 

 

Elevrapporter
Etter oppfordring fra skolen har flere av elevene skrevet sin rapport om oppholdet.

Oddbjørn Færaas (Etablering og ledelse)
Har hatt ett utrolig lærerikt opphold i Spania, Dette var noe som passet midt i blinken for meg, siden jeg kunne fokusere 100% på skolen. Skulle det vært kombinert med alle syslene hjemme og jobb,  ville det blitt vanskelig.

Når jeg kom ned til Spania var det utrolig spennende hvem jeg skulle bo med. Kom jeg til å klare å holde fokus i 3 mnd og er dette noe for meg? Men det tok ikke lang tid før man fikk masse nye venner, og er man motivert nok klarer du dette uten tvil selv om det ikke var noe lett studie.

Måten alt er lagt opp på var veldig bra og jeg har fått mange nye venner som jeg ser frem til å møte igjen neste år for å ta faglig ledelse.


 

Mikael Hauen (Etablering og ledelse)
Det er nå 10 uker siden jeg dro fra kulden i Norge, ned til (mer) varme i Spania`s Alfaz Del Pi. Kjente ingen av de jeg skulle studere sammen med, så var spent på gjengen. Det viste seg å være både hummer og kanari, men de fleste var greie og enkle å samarbeide med. 

Skolen er på ingen måte noen sydenferie, men harde og lange dager med studier. vi bode i flott leilighet velgt av skolen på villa romantica, så vi kan rusle bort til hverandre når vi skal lese sammen. Starter studier klokken 08.00 på morgenen med hjemmelesing. Selve skolen starter klokken 15.00 på ettermiddagen og varer til kvelden. 
Det lønner seg å ha en del kunnskap i bruk av data før man kommer hit. Mange (jeg) har nok brukt vel mye tid på å finne ut av datamaskinen. Derfor er kjennskap til office pakken et must. Anbefaler et IKT kurs dersom du er litt usikker på data. Jeg lagde også en prosjektoppgave på 100 sider som det ble en del sene kvelder av. Jeg lærte mye av den oppgaven da den tar for seg alle elementer av det vi studerer her nede. Dersom du vurderer å komme ned hit for å ta mesterbrevet så vil jeg gi deg 3 tips med på reisen: Nøkkeltall, nøkkeltall og nøkkeltall!

Det har også blitt tid til mye gøy her nede. Storbyen Benidorm ligger kun 7 minutter unna og det har blitt noen turer dit. Valencia, Albir, Alicante og Altea er plasser vi har vært på utflukter. Det er derfor en fordel å ha bil her nede. Det er billig å leie seg bil her nede.
Andre sosiale ting har vært fotballtur, paintball, grilling, trening, soling, matlaging, sykkeltur og utallige restaurantbesøk. Ta med mye penger...
Været her nede blir bedre og bedre for hver dag. Sommeren kommer nå og temperaturen stiger. Vi har kun hatt to dager med litt småregn. Det er det hele.

Av lærerne som jeg har hatt i år så er det Bård og Ådne. Bård peser oss hver dag, og det går til tider en smule varmt for seg. Det var derfor en lettelse å få Ådne ned til Spania noen uker når vi skulle lære om ledelse. Bård reiste i disse ukene hjem slik at vi fikk pusten tilbake.
Må likevel få si at lærerne her nede er faglig flinke, engasjerte og vil det beste for elevene. Alt i alt har jeg hatt ett lærerikt opphold her nede hvor jeg har lært utrolig mye. Det er helt klart lettere og få med seg tingene når man tar det som et intensivt kurs. 

Jeg anbefaler kurset som er hardt, dyrt og intensivt, men absolutt verdt det.Eirik T. Støle (Etablering og ledelse)
Jeg anbefaler folk å velge Mester Spania om de har muligheten til det både økonomisk og "fri" fra jobb. Jeg valgte å begynne på mesterutdanningen i Spania, for jeg ønsket å konsentrere meg fullt på studie og slippe å tenke så mye på jobb. Samt å få større kunnskap innen økonomi ledelse etc, og byggmesterpapirene.
Undervisningen overrasket meg positivt. Det var veldig lærerikt og læringskurven var bratt. Det var også veldig sosialt og fint å være i Spania. 

 


   

Anders Håkonsen (Etablering og ledelse)
Det var den 2 januar jeg reiste ned til Alicante fra Karmøy som var kaldt og regnfullt, med motet oppe og full av spenning for hva som ventet meg for og kunne ta mesterbrev i spania slik som mine venner og bekjente hadde anbefalt som rette måten å gjøre det på. Etter noen dagen med litt vandring og bli-kjent var det første skoledag på Costa Blanca-skolen i Alfaz del Pi. Der vi ble informert om hva som skulle skje de neste ukene og hvem vi skulle være i klassen med.........Så var det bare til å lese og lære i en enorm fart, men veldig spennende lærestoff med en fortsatt engasjert lærer som sikkert har gjort dette 100  ganger før vi kom . Vi ble fort satt på prøve og måtte vise til resultater som Bård Førre aldri var fornøyd med. En stund tenkte vi om vi i det hele tatt gjorde noe bra!......... Men dette var jo for vårt eget beste og Bård Førre og Ådne har tydligvis gjort dette før og ønsket bare at vi skulle vise engasjement og delta i diskusjoner og her nytter det ikke å sette seg bakerst i klasserommet og tro at du skulle gli gjennom skolen. Med prosjektoppgaver på 140+ sider , samt lekser og prøver ble det hektisk. Men mellom skole og hjemmearbeid var det tid til andre ting også, som å kunne dra ut til nabobyer som Albir og Benidorm i helgene. De som hadde bil tok turen til Alicante. Fikk en god klassegjeng som alle virket positivt innstilt på at dette skulle vi alle klare å fullføre, men også ha det gøy med sammenkomster og utflukter med turer som gikk fra fjellet som strakk seg fra Albir til Benidorm.
Alt i alt har dette vært en veldig fin opplevelse og jeg har lært utrolig mye på bare 3 måneder. For min del ønsker jeg å reise ned igjen neste år også - og satse på at jeg ser sammen gjengen
igjen på Faglig ledelse.

 Kjell Ingve Nygård (Etablering og ledelse)
Ankom Spania 3.januar og da var det norsk sommer. Bodde på familiens hytte i Albir. Været var stort sett OK, men februar var litt kald på grunn av mye vind.

Skole: Jeg har hatt veldig godt utbytte av skolen. Mye av det vi har lært i Etablering og ledelse er områder jeg ikke har hatt noen særlig god kunnskap om tidligere. Nye ting som vi har lært er å forstå er regnskap, markedsføring og ledelse. Og ikke minst, finne muligheter til å bedre dårlig bedrifter på alle områder.
Skolen er krevende, og det krever mye egeninnsats for å følge tempoet på undervisningen. Vi var en gruppe på tre personer som løste prosjektoppgaven. Sitter med en følelse av at det beste er å være 2stk. Men prosjektoppgaven ble levert med en solid karakter.

Lærerne som vi har hatt er Bård og Ådne disse er meget flinke til å lære fra seg sin kunnskap og få oss som elever interessert i det de skal lære oss.  Jeg vil anbefale alle som ikke orker kveldsskole i Norge til å ta mesterbrevutdanningen sin i Spania. Her er det sosialt sammen med andre medstudenter og det er mange fine fjellturer man kan gjennomføre på fritiden om man vil.


 

Espen Ask Nicolaysen (Etablering og ledelse)
Opplevesen med å ta utdannelsen nede i Spania har hvert helt fantastisk, og kommer til å anbefale det til mange. Bård og Ådne skal ha mye av takken for at jeg kom meg igjennom kurset. Av de lærte jeg utrolig mye på kort tid. De hadde en undervisningsevne som jeg forsto og de gjorde det kjekt å være tilbake på skolebenken. Selve opplegget med kurset gjør at det er intensivt og du lærer mye på kort tid. Det fungerte veldig bra for meg.
Selv om jeg hadde med meg familien ned hadde jeg forsatt tid til ha det sosialt med gruppen i klasse når vi var på forskjellige utflukter som for eksempel Benidorm palace og Guadalest for å nevne noen. Siden familien var med ned til Spania var dette et perfekt avbrekk fra hverdagen med fint vær og nye plasser og se. Her skal jeg hvertfall neste år og ta Faglig ledelse!


Even Saxrud Knutsen(Etablering og Ledelse)
Jeg dro fra Norge, kulde og snø 5. januar og landet i Alicante til sommer og sol. Allerede der kom det første positive inntrykket! Vi plukket opp leiebilen på flyplassen og kjørte videre til Alfaz Del Pi og Villa Romantica, der jeg og to klassekamerater skulle bo. (bil er man nesten avhengig av, og jeg mener man får se og oppleve mer av Spania når man har bil) Jeg møtte han ene jeg skulle bo med allerede på Gardermoen, han andre hadde kjørt ned noen dager i forveien og var allerede på plass når vi ankom Villa Romantica. Vi hadde et par dager på å bli kjent med hverandre og stedet vi bodde på før skolen startet.
Onsdagen kom, og det var første skoledag. Vi hadde en time med informasjon, og så var det rett på økonomiundervisning. Når man velger å ta mesterutdanningen i Spania må man ikke tro at det er ferie. Det er hard jobbing fra morgen til kveld, og man må være topp motivert for å yte det som kreves. Hvis man er det får man et topp opphold! Du har dyktige lærere, du blir kjent med folk du aldri hadde møtt ellers, du slipper en vinter med ullundertøy og kalde fingre, og ikke minst, du lærer vanvittig mye! Jeg kan trygt anbefale å studere i Spania. Jeg angrer ikke et sekund!

 


FRITDJOF NILSEN (Etablering og ledelse

Hola!
Da har jeg gjennomført 3 svært lærerike måneder med mye skole i Spania. Opplegget har fungert utmerket og er svært bra tilrettelagt for måten man lærer på. Går på skole fra 3-7 om ettermiddagen hvor man enten har økonomi, ledelse eller markedsføring. På dagtid jobber man enten med oppgaver man får på skolen til neste dag eller prosjektet som er veldig tidkrevende. Om kveldene etter skolen har vi som regel dratt ut på restaurant å fått oss en god middag og litt sosialt før det er tid for å lade batteriene for en ny dag med skole.

Jeg har bodd på Villa Romantica som ble leid gjennom skolen. Leiligheten ligger fint til midt mellom skolen og Albir som er en liten by med mange restaurantmuligheter.

Oppholdet i Spania er absolutt å anbefale for de som ønsker og ta Mesterbrevet. Opplegget er veldig bra satt sammen og man slipper å tenke på noe annet og kan konsentrere seg kun om skole i 3 mnd.


Kontakt: Mesterskolen-Spania v. Karmsund Maskin AS   email: baarreid@online.no   Telefon: 907 38 623   Dette er:www.mesterspania.no