Lederutdanning
i Spania

 

 

 


Reisebrev fra andre kull:

 

Rapport fra 2011-kullet


Samlet bilde av begge gruppene, tatt i skolegården

 

Gratulerer
til deltakerne på Etablering og Ledelse Januar-mars 2011 (tok eksamen i Spania 24. mars)
Alle fikk Bestått!

Skolens kommentar:
2010 var det åttende året vi arrangerte intensiv-versjonen i Spania. Dette kullet fikk få deltakere på Etablering og Ledelse, dels pga av at flere valgte å utsette siden vi lanserte en alternativ høstversjon, fra sep til des 2011, midt i påmeldingsperioden.

Kullet avsluttet med eksamen for Etablering og ledelse torsdag 24. mars. Faglig ledelse leverte sine omfattende prosjektoppgaver samme dag og må vente til 27 mai for å ta eksamen hjemme i Norge. 

Bård R. Førre. Foreleser Etablering og ledelse og hovedkoordinator.Ådne Bratthammar, Etablering og LedelseGunnar Isdahl. Foreleser Faglig ledelseLærere: fra venstre Bård Reidar Førre og Ådne Brathammer for Etablering og ledelse, samt Gunnar T. Isdahl for Faglig ledelse. Bård Reidar Førre er hovedansvarlig koordinator og drivkraft bak hele opplegget.


 

 

Vi noterer fortløpende tilbakemeldinger fra kandidatene, både ris og ros, og jobber nå med å legge til rette for senere kull. Generellt sett er kandidatene på begge nivå meget godt fornøyd med undervisningen.

Nye tider krever ny kompetanse. Vi har merket oss at pensum avviker sterkt fra hva deltakerne er vant med i sitt daglige arbeid. Deltakerne valgte gjerne vekk disse temaene (BedØk) i sin grunnutdanning.  Spesiellt Etablering og ledelse har lite stoff som er direkte fagrelatert for den enkelte. Da går det på ledelse, økonomi, finansiering, softanalyser, markedsføring, HMS osv. Men - skal man drive egen virksomhet, er kompetansen fra begge årene fundamentale for å kunne lykkes. Kun de færreste er naturtalenter!

For Faglig ledelses del vil neste års timeplan ( Vinter 2012) og forhåndsinformasjon overfor deltakerne gi bedre presisering av fordeling mellom oppgavejobbing og fysiske undervisningstimer. Den store og viktige prosjektoppgaven krever nemlig mye hjemmearbeid som dels baseres på egen- og gruppeinnsats uten lærer fysisk tilstede. Dette skjer dels på formiddager på dager med undervisning om ettermiddagen, eller ved at hele dager er avsatt til slik arbeid. Basert på tilbakemeldinger og innspill fra deltakerne vil skolen ha fokus på å følge opp at fordelingen mellom undervisningstid og hjemmearbeid blir optimal.

Vi merker oss og at noen ønsker spesifikk IKT-opplæring. For fremtiden vil vi sende ut opplæringsmateriell tidlig (etter innbetaling av første avdrag), samt anbefale deltakerne å forberede seg / ta kurs før avreise. Vi noterer oss imidlertid at også på denne sektoren er det øvelse som gjør "mester", og ser at mange reiser hjem fra Spania med betydelig bedrede PC-kunnskaper i bagasjen.

Leilighetene vi vanligvis formidler er i moderne, men kan nok avvike fra moderne norsk standard på enkelte områder. De fleste er norskeide, f.eks. Villa Romantica og Al Faz del Sol.
Mer ujevn Internet-kvalitet ser ut til å være normalen i Spania. Internet må leies i leiligheter, mens tilgang er endel av tilbudet i skoletiden.

En del av håndverkerne som vil ta Mesterbrev har Lese / Skrivevansker e.l. Dette er en utfordring for den enkelte og for skolen. Lærerne merker seg raskt disse, og spesiellt i Spania har vi mulighet for å gi ekstra støtte når vi ser behovet, med tilpasset veiledning for den enkelte. Eksamensreglementet åpner for ekstratid for de som har slike problemer (send søknad til FU / Mesterfagskolen).


 
         


Noen av kandidatene har sendt reisebrev .....


Søren Christensen, Rørlegger (Etablering Ledelse)
Oppholdet her i Spania har vært helt fantastisk! Godt vær det meste av tiden, litt regn innimellom. Jeg bor på Villa Romantica. Her er det flott og bo, og det er fint at så mange av oss bor på ett sted, hele min klasse er her.

Skolen (Den Norske skolen, Costa, Blanca) er ikke helt moderne, men helt grei likevel! Jeg har ikke sittet på skolebenken siden 1975, og det var litt av et sjokk til å begynne med. Det var som å starte i første klasse på nytt! Som håndverker er jeg vant til å tenke praktisk, ikke teoretisk! Jeg skulle lære meg noen nye fag, og å lære å bruke pc (ikke minst). Her var det snakk om notat teknikk, lese teori og lage prosjektoppgaver.........alt nytt og spennende!

Lærerne Bård og Ådne har to forskjellige måter å undervise på. Begge måter er veldig givende!

Undervisningsopplegget er meget krevende, intenst og kompakt. Elevene får en masse viten på en gang. Dette skal bearbeides, og sorteres. Det skal legges i "rette skuffene", i hodet!

Prøvene og testene vi har hatt viser hvordan vi ligger an før eksamen. Veldig bra å teste oss ofte!

Jeg har hatt endel besøk, både av venner og familie. Den siste måneden har min kone vært hos meg. Vi har hatt hyggelige turer i området. Vi har vært til Guadalest, dyreparken i Benidorm, m.m.

Min kone trives veldig godt i Spania. Her er det godt klima, god mat og trivelige mennesker. Alt i alt må jeg si at oppholdet har vært veldig positivt, og utviklende for meg! Jeg ser virkelig fram til å ta faglig ledelse i 2012, da min kone blir med hele perioden.

Jeg takker for et fint og lærerikt opphold i Spania!
Min takk er spesielt rettet mot lærere, og medelver!!!
                          
                                     Glenn T. Grønås, Bømlo (Etablering Ledelse)
Etablering & Ledelse i Spania anbefales på det sterkeste. Studiene er til tider knall harde, men med rett innstilling og innsats går det veldig bra.

Eg reiste ned her 4. januar og hadde samboeren min med meg første uken + at eg hadde besøk av ho ein gang i løpet av studiet.

Dersom du forventer å få reise heim ein tur i løpet av oppholdet anbefaler eg å være forberedt på at det ikkje er tid til det, men årets klasse på etablering & ledelse klarte faktisk å jobbe inn nesten 1 uke fri i februar, og de som ville reiste heim.

Det å bo sammen med de andre elevene i klassen anbefales, da det alltid er noen som er sterkere en andre for eksempel på data. Erfaring eller kurs innen bruk av data / office er et must!!! Villa Romantica har vært min adresse de siste 3 mnd. Det har fungert greit, men internett er til tider veldig ustabilt og me har hatt problemer med varmt vannet.

De er forresten veldig flinke til å ordne opp når de får beskjed om feil.

Leiebil er også et must, gå sammen 4 og 4 og lei bil her nede (husk å prute på prisen).

Nå skal me snart opp på skulen å få igjen prøve eksamen så det blir spennende. I går fikk klassen igjen prosjektoppgaven me har jobbet med siden dag 1, med A og B som resultat i klassen. Eg kan garantere at så gode karakterer hadde me aldri klart å få ved studie i Norge.

Så til slutt igjen: Etablering & Ledelse i Spania anbefales. Gleder meg til å ta 2. året her til neste år!


Helge Andre Frette, Etne  (Faglig ledelse).
Nå går oppholdet her i Spania mot slutten igjen, tiden har gått fort!
Jeg og samboeren har i år og bodd på Villa Romantica, samme leilighet som i fjor og er veldig fornøyd med det. Har hatt ein fin vinter her nede med sol og ganske bra temperaturer, og en del mindre regn enn det var i fjor. Har hatt noen fine fjell- og sykkelturer i området her. Besøk av familie har vi og hatt, kjekt det når du er så lenge vekke. 
På skolen har vi hatt en stor prosjektoppgåve vi har jobbet med hele perioden. En del har vi gjort hjemme på dagtid og resten på skolen. Synest nå de siste vekene når prosjektet nermer seg slutten, at det er blitt for mange dager med hjemmearbeid i steden for undervisning. Ellers har det vore greit nok.


John Haugvaldstad, Maler, Stavanger (Etablering Ledelse)
Nå som den siste uken er i gang for full sving kan jeg ikke la være å tenke tilbake på disse tre månedene som har gått forbi, på hvordan det var å daffe rundt alene på Villa Romantica de 4 første dagene til middagen på Heart Break cafe i går.

Ikke det at det har bare vært lek å moro. Skolen har krevd sitt av hverdagene og helgene fra skolen som varer fra 15:00 til 19:00 til megalasset med lekser som virker helt umulig å løse i tid. Dette skole "året" har vært det desidert vanskeligste skole året i mitt liv, men også det skoleåret som har gitt best resultat akademiskt sett.

Jeg vil til og med gå så langt å si dette er den kjekeste skolen jeg har gått på på. Skolen har vært både interessant og lærerik. Her nede har jeg truffet mange kjeke og fargerike menesker både når det gjelder lærere og Elever.
 
Nå det gjelder bo stedet Villa Romantica så har det vært ganske bra. Selv med litt bråk sent om kveldene i helgene så har vi ennå ikke blitt kastet ut. Med tanke på nettet så har det vært ganske varierende. Enkelte dager har vi ikke hatt nett i det hele tatt. Andre tider har det gått så seint at å se en 2 minutts film snutt på YouTube kan ta opp til en halv time. På det beste kan det kalles helt OK. Ett av de mest irriterende tingene med lelighetene er nok at det er så lytt så man kan regne med at man blir vekt av plagsomme hunder i bakgården eller party folk som kommer sent hjem.

Dusjen er heller ikke noe jeg ville kalt for ypperste klasse. Et mer passende ord hadde vært getto dusj, Lavt trykk på varmt vannet som av og til ikke er til stede, ett forheng som egentlig bare er i veien og en sluk som det ikke er fall på slik at vannet sprer seg rundt omkring i hele rommet.

I tillegg så kunne kjøle skapet og frysern vært større med tanke på at 3 personer skal dele på dem, men bortsett fra det er det ganske bra standard med norsk tv og relativt bra senger. I tilegg har de ett felles rom med god sofa, stoler og stor skjerm med mange kanaler og et bassengområde med ett kaldt basseng (vinterkull) og en jacuzzi som det er deilig å ta seg en god kald øl i på kvelden.

Som tips til fremtidlige elever som skal ned her vil jeg si at bil er en nødvendighet så pakk med førerkortet.
   

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt: Mesterskolen-Spania v. Karmsund Maskin AS   email: baarreid@online.no   Telefon: 907 38 623   Dette er:www.mesterspania.no