Lederutdanning
i Spania

 

 

 


Reisebrev fra andre kull:

 

Rapport fra 2010-kullet


Samlet bilde av begge gruppene, tatt 3. mars i skolegården

 

Gratulerer
til deltakerne på Etablering og Ledelse Januar-mars 2010 (tok eksamen i Spania 25. mars)
Ikke bare fikk alle bestått, men de fikk meget gode karakterer.

Skolens kommentar:
2010 var det syvende året vi arrangerte intensiv-versjonen i Spania. Vi startet opp torsdag den 7. januar, Dette kullet med totalt 26 deltakere; 17 på Etablering og Ledelse og 9 på Faglig ledelse. Kullet avsluttet torsdag 25. mars, og pr 27. April kom sensuren for de som tok eksamen i Spania (Etablering og Ledelsesklassen):

Meget gode karakterer og nok en gang: 100% Bestått!

Informasjon blir innlagt når den er innkommet og er under klargjøring. Vi eksperimenterer med video, og vil, hvis resultatet blir som ønsket, legge en "levende" presentasjon av Mester i Spania på dette nettstedet.

Bård R. Førre. Foreleser Etablering og ledelse og hovedkoordinator.Ådne Bratthammar, Etablering og LedelseGunnar Isdahl. Foreleser Faglig ledelseLærere: fra venstre Bård Reidar Førre og Ådne Brathammer for Etablering og ledelse, samt Gunnar T. Isdahl for Faglig ledelse.

Bård Reidar Førre er hovedansvarlig koordinator og drivkraft bak hele opplegget.


 

Vi noterer fortløpende tilbakemeldinger fra kandidatene, både ris og ros, og jobber nå med å legge til rette for senere kull. Stort sett er kandidatene meget godt fornøyd med undervisning og opplegg, mens enkelte praktiske ting knyttet til f.eks. boforhold vil bli vurdert justert for senere kurs.

De aller fleste har mer enn gåavstand til skolen. Derfor er det å disponere bil en stor fordel. Leie av bil er svært rimelig i Spania, og kan godt anbefales. Men husk at det godt kan fungere fint med kompiskjøring. Kandidatene bor som oftest samlet, så kanskje dere kan spleise?


For øvrig bistår prosjektansvarlig Bård R. Førre med å skaffe leiligheter (noen ordner det selv), og vi har stort sett gode tilbakemeldinger på de vi har benyttet.


 


Her er reisebrev fra flere av kandidatene.....
 

Lars Gunnar Volden, Tømrer. Sokna
Jeg og en kollega kom ned til Spania en uke før skolen begynte, Superglade for å slippe vinter, snø og kulde og klare for og sette i gang med etablering og ledelse. Vi kjørte bil i fra Norge, var en lang tur, men gikk fint, man er nødt til å ha bil her nede og siden vi kjørte slapp vi og leie.

Vi leide leiligheten vår selv, hadde en flott, stor leilighet 4 minutter ifra skolen, det var helt perfekt. Vi brukte første uka her nede til å bli kjent i område rundt her, mye og finne ut av, men fant da ut av ting etter hvert.

Da skolen begynte var vi spente, hadde jo ikke sitti på skolebenken på lang lang tid, men det var moro og komme i gang. Mye og gjøre, det er definitivt ikke noe 3 mnd ferie du kommer til her nede. Flinke lærere, Bård og Ådne har lært oss utrolig mye, Så får vi se hvordan det går når eksamen kommer.

Har ikke hatt noen problemer med at kurset er basert på bruk av data, men det lønner seg helt klart og ha en del kunnskap i bruk av data før man kommer hit, mange har nok brukt vel mye tid på og finne ut av datamaskinen.

Ellers har vi fått gjort masse her nede, det er masse og se på så de helgene man ikke har oppgaver og gjøre er det masse man kan finne på. Hadde også hatt besøk av familien ifra Norge en langhelg. Værer har vært så som så men det har vært noen dager med Syden stemning, det er topp når meldingene hjemmefra forteller om både 20 og 30 minus.

Alt i alt har jeg hatt ett topp opphold her nede og jeg har lært utrolig mye, det er helt klart mye lettere og få med seg tingene når man tar det som ett slikt intensivt kurs. Håper jeg får mulighet til å komme ned igjen neste år og ta neste kurs. Takk for meg


Trond Johansen, tømrer, Hesseng i Sør-Varanger.
Jeg er i Spania for å fullføre mesterbrevet. I år som i 2008 har jeg familien med hit; kone, og to barn på 8 og 5 år. Og det er helt topp. Den eldste av ungene går på den norske skolen her og den minste er i barnepark, så dermed er det mulighet for min kone som også studerer, å gjøre dette på dagtid.

Kurset jeg tar er veldig bra, og jeg sitter igjen med mye nyttig kunnskap. På dette kurset har en av de viktigste delene vært prosjektpermen vi lagde i grupper, for denne ble på over 400 sider. Og består av alt fra registrering av eget firma til et ferdig prosjektert hus som er overlevert kunde. Dette er et opplegg som fungerer veldig bra og jeg har ingen problemer med å anbefale det for andre som vurderer å ta mesterbrevet.


Glenn E Andersen, Oslo, Tømrer
Hola=)  Da begynner det å gå mot slutten etter 3 lange måneder her nede på solkysten. Det har vært 3 lærerike måneder med mye tungt stoff men når man har så dyktige lærere som Ådne og Bård så går ting bare lett. Selve undervisningen har vært krevende, men er man interresert og vil lære, går dette bedre og bedre selv om de første ukene var harde.
 

Har bodd på et fint sted som heter Villa Romantica med sentral belligenhet i forhold til både Alfaz og Albir. Det eneste negative jeg har å si om stedet

er internettet som ikke fungerer ordentlig, men dette har også løst seg.

Oppholdet her nede har vært deilig ihvertfall med tanke på at det har vært en kald og lang vinter der hjemme i Norge. 

Man blir fort kjent med de andre og sosialt har ting vært knall med Fuktige byturer i benidorm til late dager i småbyene rundt Alfaz.

Så hvis du vurderer å dra til Spania for å ta mesterbrevet anbefales det på det sterkeste! 


Sander Dalevold,  Rørlegger, Hole i Ringerike

Hei alle kommende mesterkandidater. Dette jeg nå skal skrive ned er ikke sikkert dere skjønner med en gang , men tro meg dette vil dere skjønne etter endt kurs her i Spania.

SOFTANALYSE MESTERBREV SPANIA 2010

1. STERKE SIDER                                               

1,1 Får tatt skolen på 3 måneder
1,2 Treffer mange hyggelige mennesker
1,3 Slipper og måke snø hjemme
1,4 Veldig engasjerte lærere( Bård og Ådne)
1,5 Billig å spise ute
1,6 Veldig lærerikt

2. SVAKE SIDER
2,1 Været var dårlig i år
2,2 Litt avhengig av bil
2,3 Svært lite dataundervisning
2,4 Ustabilt internett

3. TRUSLER
3,1 Fint vær (Får ikke lest så mye da)
3,2 Benidorm (i helgene)
3,3 Albir (i helgene)
3,4 Rundkjøringen på 332 (veldig intern)
3,5 Pengebruk

MULIGHETER
1,1 Ta skolen hjemme på kveldstid over ett år
1,3 Måke masse snø
1,5 Spise dyrt hjemme
2,1 Bedre vær i 2011
2,2 Leie bil eller ta med egen
2,3
 Ta IKT kurs før du reiser ned hit
2,4 Ikke betal hele beløpet med en gang. Da er det lettere å prute.
3,1 Ta med solkrem
3,2 Hold deg hjemme
3,3 Reis tidlig hjem
3,4 Hold de veldig langt unna
3,5 Skaff deg kredittkort

Evaluering
Har du trengt å starte opp på egenhånd eller vil du vite hvordan din bedrift går er dette veien å gå. Økonomi, Ledelse og markedsføring er noe alle trenger og det er veldig lærerikt. Om opplegget her nede har jeg bare positive ting å si og vil anbefale dette til andre.


Arvid Bukkøy, Kjøttfagene, 4370 Egersund
For nesten 3 måneder siden, satte jeg meg i bilen og kjørte ned til Spania. Jeg hadde lyst å slippe unna vinterkulden, rett å slett komme meg bort fra kalde Norge. I tillegg skulle jeg ta mesterbrev i Spania, av alle plasser.

Skoledagene var langt fra lette. Der var mange vanskelige oppgaver, men dog ufattelig lærerikt. Våre lærere var flinke å forklare og lære fra seg. Så alt i alt gikk det veldig greit.

Nå etter snart 3 måneder med skole å noe fint vær,( dog 1000 ganger bedre vær enn hjemme) kjenner at jeg gruer meg til å vende hjemover. Jeg og min kone og 3 barn har storkost oss her nede, og blitt kjent med mange flotte folk. Vi har ikke angret ett sekund på at vi reiste ned.

Har du barn, er det ikke noe problem, her har de Norsk barnehage og skole, med kjempehyggelige folk. Har du spedbarn blir du ufattelig populær blant spanjoler, de elsker spedbarn. Ett annet must her nede er bil, de fleste har leid bil i felleskap her nede, men skal en komme seg rundt, er det ufattelig greit med egen bil.

Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok ett spanskkurs før jeg reiste ned, det er ikke ett must, tegnspråk og engelsk funker, men ting hadde blitt mye lettere.

Å jo da ting i Spania tar tid, men sånn er bare spanjoleneJ

Får du mulighet til å dra ned, gjør det, du kommer ikke til å angre


HENRIK HALVORSEN. TØMRER, VALSØYFJORD
Jeg reiste hit sammen med min samboer og to barn. Vi bodde i en stor leilighet i Albir sentrum med stor terrasse og basseng (bassenget ble brukt første gang 23. mars og tempen var på 19 grader.) Eldstesønn på 3 1/2 år gikk i barneparken ved skolen to dager i uken, noe som fungerte godt. Minstemann var bare 2 mnd når vi reiste ned hit. Det var ikke noe problem å få kontakt med norske leger når behovet meldte seg. (viktig med reiseforsikring som varer i 90 dager)

En vanlig dag startet med skolearbeid hjemme før undervisningen på skolen. Dette synes jeg var en grei måte å legge det opp på. Kurset krever at man setter seg ned og jobber hver dag for å være a jour. Det er et veldig intensivt kurs, men meget effektivt for meg. Gode, engasjerte lærere gjorde at motivasjonen holdte seg på topp. Det er veldig greit å kunne å bruke pc, siden vi jobbet hele tiden med den. Skolen la også opp til noen felles utflukter der vi kunne ta med hele familien. Det er viktig at man også får avbrekk fra undervisningen.

Selv om det var veldig arbeidsomt, rakk vi å ta en familietur til Valencia en helg. Det er ca 12 mil dit og vi kjørte på en 1 klasses motorvei (skal ikke så mye til). På meg ble det for det meste skolearbeid, men resten av familien har fått med seg mange flere opplevelser. Viktig da å leie bil for hele perioden slik at man kan komme seg rundt i området (hispacar.com). Været var som en god norsk sommer i midtnorge. Sol, overskyet og noen dager med regn. Tempraturen varierte fra 5 grader ( kun to-tre dager) til 25 grader.


Helge Andre Frette, ETNE. Tømrer
Nå nærmer det seg slutten på et tre måneders opphold i Spania. Tiden her nede har gått veldig fort, for vi har hatt mye å henge fingrene i, med prøver og en omfattende prosjekt-oppgåve. Har vært et lærerikt kurs, selv om det er mye å fordøye når du lærer så mye på kort tid, og når det er noen år siden en satt på skolebenken. Har fungert fint med skole på ettermidagen og selvstudier på formidagen. Det er en stor fordel og kunne en del data. Sleit i starten med å henge med, men det kommer seg etterhvert. Folkeuniversitet kunne vært litt flinkere og informere om det, at alle som melder seg på burde hatt datakurs. Har hatt samboer med meg og vi har bodd på Villa Romantica, har hatt det greit der. Kjøpte oss sykler så vi har fått sett oss om her i nærområdet, Albir, Altea og Calpe.
Selv om det ikke har vore den fineste og varmeste vinteren her nede, har vi hatt noen fine og varme dager og tid til å nyte solen litt!


Odd- Rune Hansen, Tømrer, Alta

Mesterutdanning i Spania var et godt valg. Et meget bra studieopplegg som jeg hadde stor utbytte av. Har stortrivdes med lærere og med elever. Bare det dårlige været var en nedtur.


Finn Vaaland, Rørlegger, Stavanger
Siste året før eksamen i faglig ledelse er nå gjennomført og eksamen tas i mai i Norge. Var her nede i Spania også i fjor i Etablering og Ledelse. Jeg har i flere år drømt om å få Mesterbrev. Her nede i Spania kan en konsentrere seg om skolen. Jeg kan anbefale denne måte å ta mesterbrev på dersom man har en mulighet til det. Vi har meget bra boforhold og lagt til rette både med internet og norsk tv. En bor sammen med andre studenter og får drahjelp av hverandre til å klare skolen. Jeg synes også at lærerne har vært flinke å lose oss gjennom alle fag. Tiden flyr fort her nede når man har nok å gjøre og jeg takker for meg etter to lærerike sesonger i Spania.


Espen Holm Olsen, Rørlegger, Haugesund
Sitter her og slapper av på kanten av boblekaret og nyter mine 22. Skolen er intens og krevende men har et håp om at det skal gå bra. Når jeg får muligheten pleier jeg å gå ned til rullatorens hjemby Alfaz del pi og nyte en middag for rundt 10€, dette kan anbefales! I Alfaz del Pi kryr det av pensjonister, og det sies at det er rundt 10 000 nordmenn her nede i Costa Blanka - fastboende. På byen er det skremmende billig øl og må derfor prøve å styre meg.


 
 
 
 
 

Kontakt: Mesterskolen-Spania v. Karmsund Maskin AS   email: baarreid@online.no   Telefon: 907 38 623   Dette er:www.mesterspania.no