Lederutdanning
i Spania

 

 

 


Reisebrev fra andre kull:

 

Rapport fra 2009-kullet


Gratulerer !!  
Alle kandidatene fikk karakteren Bestått !!

 

Skolens kommentar:
2009 var det sjette året vi arrangerte intensiv-versjonen av Mesterbrevskurs i Spania (første med faglig ledelse). Som vanlig startet vi opp tidlig, den 5. januar, og avsluttet med eksamen og prosjektoppgavelevering 26. mars. Pr 7. mai har vi fått bekreftet at alle deltakere på Etablering og Ledelse fikk Bestått!  Deltakerne på Faglig ledelse tok sin eksamen 28. mai hjemme i Norge. Også de fikk 100% bestått!  Resultatene er bekreftet som bemerkelsesverdig gode!

Alle kandidatene har skrevet hver sine rapporter om oppholdet. Denne gangen har vi, etter diskusjon internt og med noen av studentene, plukket ut "nøkkelutsagn" fra rapportene og samlet disse lenger nede på siden. Der er med bidrag fra alle kandidatene.

Bård R. Førre. Foreleser Etablering og ledelse og hovedkoordinator.Ådne Bratthammar, Etablering og LedelseGunnar Isdahl. Foreleser Faglig ledelseLærere: fra venstre Bård Reidar Førre og Ådne Brathammer for Etablering og ledelse, samt Gunnar T. Isdahl for Faglig ledelse. Bård Reidar Førre er hovedansvarlig koordinator og drivkraft bak hele opplegget.


 

Vi noterer fortløpende tilbakemeldinger fra kandidatene, både ris og ros, og jobber nå med å legge til rette for senere kull. Stort sett er kandidatene meget godt fornøyd med undervisning og opplegg, mens enkelte praktiske ting knyttet til f.eks. boforhold vil bli vurdert justert for senere kurs.

Faglig ledelse fikk CD'er i stedet for bøker med lære- og oppslagsstoff. Dette fungerte ikke slik som forventet, og vi vil for ettertiden anbefale papirutgaver.

De aller fleste har mer enn gåavstand til skolen. Derfor er det å disponere bil en stor fordel. Leie av bil er svært rimelig i Spania, og kan godt anbefales. Men husk at det godt kan fungere fint med kompiskjøring. Kandidatene bor som oftest samlet, så kanskje dere kan spleise?


Dette kullet hadde en periode med utypisk Spaniavær i begynnelsen av oppholdet, men utover i oppholdet ble det mange fine dager, ikke minst i mars.

For øvrig bistår skolen v. Bård R. Førre med å skaffe leiligheter (noen ordner det selv), og vi har stort sett gode tilbakemeldinger på de vi har benyttet. Men utleiernes krav om ekstraavgifter for bl.a. innlegg av internet og norsk TV skapte noe frustrasjon, og vi vil avklare hvordan dette kan håndteres bedre i ettertid. Vi har bl.a. forbedret forhåndsinformasjonen, men vil jobbe med å bedre betingelsene.

Samtidig kan sen påmelding gjøre at vi må ut på "spotmarkedet" for å skaffe ekstra boliger, noe vi måtte for et par av kandidatene i 2009-kullet. Rekkehuset vi da fikk tak i så bra ut, men viste seg å ha mangler. Parolen er derfor: Meld deg på i god tid.

Her er alle mesterkandidatene i 2009. Nedenfor utklipp fra deres tilbakemeldinger:


 

Andreas K. Larsen, Tømrer (Faglig ledelse)

Sigmund Øiom, Tømrer (Faglig ledelse)

Kim Grønvold, Tømrer (Faglig ledelse)

Ivar Skrøvseth, Tømrer (Faglig ledelse)

Trond Danielsen, Tømrer (Faglig ledelse)

Roar Svendsen, Rørlegger (Etablering, ledelse)

Rune Fremgaard, Tømrer (Etablering, ledelse)

Finn Vaaland, Rørlegger (Etablering, ledelse)

Erik Skogseth, Murer (Etablering, ledelse)

Jimmy Munkvold, Tømrer (Etablering, ledelse)

Geir Mælsæter, Tømrer (Faglig ledelse)

Egil Strand, Tømrer (Faglig ledelse)

Erik Johannesen, Tømrer (Faglig ledelse)

Per Brovold, Tømrer (Faglig ledelse)

 


Utklipp fra kandidatenes reisebrev:

”Sitter her og lurer på hvor tida er blitt av. Hvis du synes at tida går sakte bør du melde deg på Mesterkurs i Spania!!”

”Det er ingen dans på roser, men man er her tross alt for å gå på skolen. Opptil 10 timer med skole hver dag er litt av en overgang for en som er vant med å jobbe ute på en byggeplass.”

”Jeg var her i fjor og tok Etablering & Ledelse, det gikk over all forventning. I år er Faglig Ledelse som står på programmet. Det er første året skolen arrangerer dette i Spania, så jeg må si jeg var en smule spent når jeg kom ned hit. Men det viste seg at Bård hadde fått tak i en dyktig lærer (Gunnar T. Isdahl) som har god erfaring fra bransjen og med god kunnskap innenfor mesterutdanningen. Så med andre ord, det har vært tre lærerike måneder her nede, med mye pensum på kort tid.”

”Hvis du lurer på om du skal ta mesterbrevet, så vil jeg anbefale sterkt å ta det her. Men hvis du melder deg på her, så må du huske på et par ting. Først og fremst må du ikke gjøre samme ”rookie mistake” som meg, og glemme utgifter hjemme slik at du havner i likviditetskrise (dette vil du lære alt om av Bård)”

”I tillegg er det greit å ha en bil her. Jeg leide en på nettet før jeg reiste. Betalte kun 7.500 for 3 mnd”

”Og hvis du er LO medlem, søk om stipend. Jeg fikk 8.000 kr”

”Vi har vært igjennom økonomi, ledelse og markedsføring. Jeg hadde ikke ventet at det skulle være så hardt og krevende, men det har allikevel gått bra, føler jeg. Dette gjør meg også ganske sikker på at jeg valgte riktig da jeg meldte meg på kurset i Spania. Her blir vi tross alt ferdig i løpet av de 3 mnd her nede, som har gått utrolig fort. Hadde jeg valgt å ta det kurset på kvelden hjemme, ville jeg sannsynligvis hatt mye mer problemer med å forstå alt. Men vi har hatt gode lærere, Bård og Ådne, som har gjort det lettere.”

"Jeg har vært med og drevet firma i noen år før jeg begynte på mesterutdanninga. Dette har vært nyttig for meg, og jeg har lært mye som jeg gjerne skulle lært før vi startet firma."

”… mye arbeid, men med flinke lærere og stor arbeidsvilje blant medstudenter går dette meget fint"

”… men veldig relevant stoff og et fint opplegg ellers har gjort det hele veldig interessant”

”Skolen er intens og krevende men med en lærer som Gunnar kommer nok de fleste gjennom eksamen. Gunnar er en veldig motiverende lærer som er veldig god til å lære bort. Han har mye kunnskap å videreformidle og dette er han flink til. Er nok ikke mange
  av dem som tar kurset i norge som er så heldig med lærerene sine.  Takk Gunnar! ”

”Har lært en hel del om å finne frem i lover, forskrifter og vedtekter. Samt mye om regelrett drift og ansvar i en bedrift. Vil spesielt anbefale alle som skal/ driver egen bedrift om å ta mesterbrev.”

”Å gå på skolen har gått greit, men du må være motivert og ville lære.”

”Ta gjerne familien med, jeg hadde med kone og tre barn og vi trives god alle sammen, småen i barnehagen, og de to andre på skolen.”

"Jeg dro av gårde med hele familien. Barna var 6 og 13 år. De har gått på den norske skolen i Alfaz. Der har de trivdes godt, og vi har vært godt fornøyd med den oppfølgingen de har fått på skolen. Jonas på 13 år har vært så heldig at han har spilt fotball for guttelaget til Orange i Albir, det var en ny og lærerik opplevelse."

”Jeg vil anbefale på det sterkeste å ta mesterbrevet på denne måten. Her nede har du kun en ting å konsentrere deg om, og det har de andre på kurset også.”

”Skolen er bra med fine klasserom og vi får sitte der å gjøre lekser utenom undervisingen hvis vi vil sitte for oss selv. Ettersom skolen begynner kl 3 og slutter 7, kan man spise middag i kantina før skolestart for en symbolsk sum på 4 euro. Her serveres stort sett norske retter, da blir ikke savnet av ”gamle landet” for stort.”

Jeg synes det sosiale her har fungert veldig fint med både lærere og elever. Vi har feiret Bård sin 60årsdag. Fellestur til Guadalest og helaften med show på Benidorm Palace. Ellers har vi hatt noen morsomme utflukter sammen på kveldstid.”

Det er gode muligheter for turer i området. Man kan gå på promenadene lang strendene, eller en tur på de forholdsvis godt oppmerkede løypene i fjellsidene.

”Jeg har hatt godt og sentralt bosted med internett, tv med bl.a. norske kanaler og hatt 2 meget hyggelige studenter å bo sammen med.. 

”Det beste hadde vært om vi (Faglig ledelse) kunne tatt eksamen her nede slik som man gjør på første året! I vårt tilfelle må vi ta den i slutten av mai hjemme. Håper neste kontingent får mulighet til det!”

”Spent på om jeg klarer å opprettholde det faglige nivået de to månedene jeg må vente til eksamen. Det aller beste ville vært å ta denne umiddelbart etter avsluttet kursperiode.”


OM VÆRET
(litt varierte rapporter om det samme været):

”Mye å se på her og været er som regel veldig bra! ”

”Godværet har latt vente på seg.”

”Oppholdet ellers i år har vært fint med brukbart vær ca 15 grader som gjennomsnitt kanskje”

”Været her nede har ikke vært kjempebra, men vi har allikevel hatt en del fine dager med god varme. Vi hadde også en skikkelig storm i begynnelsen av februar og det var en del takstein og palmer som fløy, pluss en strøm-mast. Den forårsaket en skikkelig storbrann oppe i fjellene her, men alt gikk bra til slutt.”

"Kom ned 7. januar fra snø og kulde i Norge. Den første tida her var det ikke akkurat varmen som plaget oss her. Den dårligste vinteren på 30år i Spania var et faktum når jeg skulle være 3 mnd her. ..... Nå har været vært bra en god stund"

 


Kontakt: Mesterskolen-Spania v. Karmsund Maskin AS   email: baarreid@online.no   Telefon: 907 38 623   Dette er:www.mesterspania.no